Type Here to Get Search Results !

Γιατί χάνονται οι μάχες στα μέτωπα της φωτιάς; - Μήπως γιατί συντονίζουμε από την 4η ημέρα και μετά;

 

Για τέταρτη μέρα η φωτιά καίει τα πάντα στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο – Αλλά ο Χ.Στυλιανίδης ανεβαίνει σήμερα για… συντονισμό


Σύμφωνα με τον κόμβο meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών του 2021 στη χώρα μας παρουσιάζει αύξηση 43% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2020 και η συνολική καμένη έκταση, που ανέρχεται σε 1.264.040 στρέμματα, δηλαδή 1.264,04 τετραγωνικά χιλιόμετρα που αντιστοιχούν στο 0,95% της εδαφικής έκτασης της χώρας, καταγράφει εξαιρετικά μεγάλη αύξηση ίση με περίπου 500% ως προς τον αντίστοιχο μέσο όρο της ίδιας περιόδου.Το τρέχον έτος τα στατιστικά στοιχεία του meteo.gr για το διάστημα 1 Ιανουαρίου έως και 9 Απριλίου 2022 δείχνουν «μια σχεδόν εκθετική αύξηση του αριθμού των δασικών πυρκαγιών, η οποία είναι της τάξης του 750% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021. Εξίσου ανησυχητική είναι και η εξαιρετικά μεγάλη αύξηση της συνολικής καμένης έκτασης στη χώρα μας, η οποία και φτάνει το 275% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2008-2021».

Κατά συνέπεια, ήδη θα έπρεπε να είχε γίνει κατανοητό από όλους, πολιτικό σύστημα και κοινωνία, ότι οι δασικές πυρκαγιές έχουν πλέον καταστεί μείζονα απειλή εθνικής ασφάλειας και η αντιπυρική περίοδος έχει μετεξελιχθεί σε πόλεμο υψηλής έντασης και πυκνότητας που απαιτεί συνολική εθνική κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, τον περασμένο Μάιο στο σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο 2022 περιλαμβάνονται:

– 14.616 πυροσβέστριες και πυροσβέστες, που αποτελούν τη συνολική δύναμη δασοπυρόσβεσης στη χώρα μας.

– 9.189 μόνιμο προσωπικό και 2.427 πενταετούς υποχρέωσης που συνεπικουρούνται από 2.500 εποχικούς πυροσβέστες.

– 4.000 εθελοντές πυροσβέστες στις πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας (διπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2021).


– Τα μέλη 470 εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που είναι ενταγμένα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος.

– 2.100 εθελοντές Πολιτικής Προστασίας.

– 500 άτομα των ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων, γνωστές και ως «δασοκομάντος»), που συστάθηκαν φέτος.

– Συνολικός στόλος οχημάτων: 3.409

*1.955 υδροφόρα
*1.222 βοηθητικά
*232 ειδικού σκοπού.

– Εναέρια μέσα:

*46 (42+4) μισθωμένα φέτος, έναντι 31 το 2021.
*40 εναέρια μέσα από τον εθνικό στόλο.
– Εναέρια μέσα από χορηγίες και από το rescEU
*Αεροσκάφη: περί τα 50 (46+4)
*Ελικόπτερα: 36.

– Αυξημένες περιπολίες με ελαφρά αεροσκάφη τύπου Air Tractor και PZL, τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας (δείκτης 4 & 5), ώστε να διασφαλίζεται άμεσα η πρώτη προσβολή.

– Εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος προεγκατάστασης πυροσβεστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες (250 πυροσβέστες από έξι χώρες κατά τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο σε Αθήνα – Λάρισα – Τρίπολη).

Πρόκειται για μία εντυπωσιακή απαρίθμηση πυροσβεστικών δυνάμεων, η οποία σε ορισμένους τομείς, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, εμφανίζεται ενισχυμένη σε σχέση με το 2021. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη σύσταση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2021, που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και κρίσεων, έχει επιτευχθεί, σε οργανωτικό επίπεδο, ενότητα διοίκησης.

Ομως, κάθε χρόνο, παρά τα βήματα βελτίωσης που γίνονται σε όλους τους τομείς (οργανωτικό, θεσμικό και διαδικαστικό πλαίσιο, μέσων και εξοπλισμού, εκπαίδευσης κ.λπ.), επί του πεδίου διαπιστώνεται έλλειμμα σε σχέση με τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ακόμη και αν αποδεχτούμε ότι σε όλες ή στις περισσότερες μεγάλες δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών επικρατούσαν ιδιαίτερες ή και πρωτοφανείς συνθήκες, άλλη επιλογή πλην της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους δεν υφίσταται. Με άλλα λόγια, είμαστε αναγκασμένοι να οργανώσουμε ένα σύστημα πυρόσβεσης που πρωτίστως θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στις ιδιαίτερες – πρωτοφανείς συνθήκες που πλέον λόγω συχνότητας εμφάνισης θα πρέπει να θεωρούνται «κανονικότητα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: olympia.gr

Υ.Γ. Σχόλιο του Opinion: Την 4η ημέρα των πυρκαγιών ο Χ.Στυλιανίδης πήγε για να πει ότι θα κάνει… αντιπυρικές ζώνες. Το προηγούμενο διάστημα είχε ζέστα; 
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad