Type Here to Get Search Results !

Κ. Μητσοτάκης: "Οι υποδομές άντεξαν" - Υποδομές όμως δεν έχουμε σε κανένα επίπεδο


Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα ,οι πρώτες αναφορές που φθάνουν στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, δείχνουν ότι αρχικά φέρεται να «έσκασε» ένας μετασχηματιστής υψηλής τάσης, λόγω υπερθέρμανσης, και από εκεί να ξεπήδησαν οι πρώτες σπίθες.

Το γεγονός ότι είχε προηγηθεί καύσωνας επτά ημερών, με την υγρασία να είναι στο ναδίρ, είχε ως αποτέλεσμα τα καμένα λάδια από τον μετασχηματιστή να δημιουργήσουν μια μεγάλη εστία και στη συνέχεια από τις φλόγες να σκάσουν άλλοι δυο μετασχηματιστές.
Από αυτό το σημείο και μετά, η φωτιά γιγαντώθηκε.

Άρα, για ποιες υποδομές μίλησε ο Μητσοτάκης; 
Αυτές που έκαψαν τον κόσμο; 


Κάτοικοι της περιοχής επιβεβαιώνουν :


«Δεν υποστηρίζω σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση αλλά ήμουν σε διπλανό Δήμο, είχαμε όντως αυξομειώσεις στην τάση, είχαμε κλείσει τα air-condition και δουλεύαμε με ανεμιστήρες και γείτονες πιο κοντά στην Βαρυμπόμπη μας μετέφεραν ότι έβλεπαν να πετάνε σπίθες οι πυλώνες και όντως ακούστηκε έκρηξη. Ενώ όλοι οι κυβερνώντες έκαναν λόγω για εμπρησμό. Δεν ισχύει. Τουλάχιστον όχι στην Βαρυμπόμπη. Το έγκλημα έγινε μετά με την ολιγωρία τους»

Άλλοι θεωρούν ότι ο λόγος της φωτιάς ήταν τα μεγάλα συμφέροντα «ανάπτυξης» της περιοχής.

Το θέμα είναι ότι η χώρα καίγεται απο άκρη σ’άκρη. Η φωτιά δεν αναγνωρίζει σύνορα. Πέρασε απο την Αλβανία. Εδώ οι ανθρωποι δεν αναγνωρίζουν σύνορα, θα το κάνει η φωτιά ή το νερό;

Η κλιματική αλλαγή οφείλεται στον άνθρωπο κι επηρεάζει όλο τον κόσμο, όπως ακριβώς η πανδημία. Κι ενώ ο κύριος υπαίτιος αυτής της κλιματικής αλλαγής είναι και πάλι η Κίνα, οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να την καταπολεμήσουν με την κατάργηση των πλαστικών καλαμακίων του φραπέ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κανένας, κυρίως στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη, δεν έχει εμπιστοσύνη στα ΜΜΕ και στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση των χωρών του.

Οι μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα ξεκίνησαν το 2007. Απο τότε ακούμε για ασύμμετρες απειλές, ακραία καιρικά φαινόμενα και κλιματική αλλαγή.

Μετά την τραγωδία τού 2007 η Βουλή όρισε το 2008 διακομματική επιτροπή 39 βουλευτών να μελετήσει το θέμα. Ενώπιόν της παρήλασαν και ακούστηκαν επί μήνες όλοι οι ειδικοί για να καταλήξουν ομόφωνα ότι πρέπει να γίνουν νέες μελέτες και να βρεθούν νέες λύσεις, να αλλάξουν, να εκσυγχρονιστούν και τα μέσα πρόληψης και προστασίας και τα μέσα αποτροπής επέκτασης της φωτιάς. Μελέτες και σχέδια, συνέδρια και ημερίδες που ξεχάστηκαν στο συρτάρι.

Ευτυχώς, μετά την Μάνδρα και το Ν.Βουτζά-Μάτι, λειτουργεί το 112 για την εκκένωση των περιοχών και υπάρχει σωστός συντονισμός για την απομάκρυνση των πολιτών. Έπρεπε να χαθούν τόσες ζωές για να λειτουργήσει, ενώ ήταν έτοιμο απο το 2011( ή μήπως νωριτερα;)

Όμως η οικολογική, η οικονομική και η ψυχολογική καταστροφή είναι αθεράπευτη. Μπορούν και πρέπει να γίνουν πολλά. Είναι θέμα ζωής και θανάτου και ο θάνατος δεν συμφέρει κανέναν όμιλο επιχειρήσεων, ούτε καμία πολυεθνική, που πιθανόν να καεί πριν προλάβει να λειτουργήσει.

Το σίγουρο είναι οτι το να περιμένει η τοπική αυτοδιοίκηση τον κ. Χαρδαλιά για να ξεκινήσει τον καθαρισμό του Σεϊχ Σου μέσα Ιούνη, δεν βοηθά.

Όπως δεν βοηθά ο καθαρισμός των νησίδων των περιφερειακών και εθνικών οδών μέσα στο κατακαλόκαιρο, ούτε βεβαίως η τσιμεντοποίηση, τάχα ανάπλαση της ΔΕΘ, εκεί που θα έπρεπε ήδη να είναι Μητροπολιτικό Πάρκο. Ένας τεράστιος Βοτανικός κήπος σαν τον Βοτανικό κήπο-δείγμα που έχουμε στην Σταυρούπολη.

Γιατί καμιά οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει όταν είμαστε στο κόκκινο, είτε λόγω πυρκαγιών, είτε λόγω πανδημίας.

Ο τουρισμός χρειάζεται υποδομές που δεν έχουμε σε κανένα επίπεδο.

Κανένα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, έστω απο τα μικρά κι ας αφήσουμε τα επικοινωνιακά.

Οι δηλώσεις επιτυχίας του Κυριάκου στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως και οι δηλώσεις αποτυχίας και η πολιτική εργαλειοποίηση της απόγνωσης των κατοίκων των Ροβιών απο τον Τσίπρα είναι τραγικότερες της τραγωδίας. Θα πάει ο Τσίπρας να τους υποσχεθεί άμεσα 2000€ αποζημίωση; «Κι αν τα πάρουν τί θα τα κάνουν; Θα τα φάνε».

Tags

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad