Type Here to Get Search Results !

Κόκκινος συναγερμός στην Μαύρη θάλασσα: Η κλιμάκωση εντάσεων με τη Ρωσία και... τα χακαρισμένα στίγματα πλοίων


Ο χώρος της Μαύρης Θάλασσας, μεταμορφώνεται συνεχώς από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της από την μια μεριά και από την Ρωσία από την άλλη, από έναν τομέα συνεργασίας σε έναν χώρο βίαιης αντιπαράθεσης.

Οι πρόσφατες ασκήσεις Sea Breeze, υπό την ηγεσία της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ακολούθησαν μια αύξηση των εντάσεων μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Μόσχας, με αποκορύφωμα, το περιστατικό με τις προειδοποιητικές βολές της Ρωσίας προς ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο που έπλεε στα χωρικά ύδατα της Κριμαίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, πιστεύει ότι η πρόθεση των συμμαχικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, κινείται προς την κατεύθυνση δημιουργίας βάσεων των ΗΠΑ στην περιοχή. "Ξέρουν ότι δεν μπορούν να κερδίσουν αυτήν τη σύγκρουση: Θα αγωνιζόμαστε για τη δική μας επικράτεια. Δεν ταξιδέψαμε χιλιάδες μίλια, για να φτάσουμε στα σύνορά τους, αυτοί το έκαναν", είπε σε δήλωσή του στο BBC.

Για το πόσο κρίσιμη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση, αρκεί να θυμηθούμε το περιστατικό εκείνης της περιόδου, όπου άγνωστοι είχαν παραποιήσει τα ίχνη του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) για τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ, για να τα δείξουν κοντά στη ρωσική επικράτεια της Κριμαίας.


Τα ίχνη του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) των Defender και Evertsen, παραποιήθηκαν στις 18 Ιουνίου για να δείξουν τα πολεμικά πλοία κοντά στη ρωσική ναυτική βάση στη Σεβαστούπολη στην Κριμαία, ενώ ένα στίγμα για το USS Ross (DDG-71) παραποιήθηκε στις 29 Ιουνίου, ώστε να το δείξει περίπου 5 μίλια από την ακτή της Κριμαίας.

Αυτό θα μπορούσε να επιφέρει, μια άμεση απάντηση των Ρωσικών δυνάμεων με αποτέλεσμα την πιθανή έναρξη των εχθροπραξιών, ανάμεσα στα δύο αντίπαλα μέρη.

Με την μόνιμη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή, μια νέα επικίνδυνη κατάσταση φαίνεται να εξελίσεται, καθώς μια νεότερη διαταγή, επιτρέπει σε διοικητές πολεμικών πλοίων να επιτεθούν στα ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Αρχηγός του αμερικανικού ναυτικού Ευρώπης και Αφρικής Ναύαρχος Ρόμπερτ Μπερκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Business Insider, ότι οι διοικητές πολεμικών πλοίων έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται σε ρωσικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, κατά την κρίση τους, σε περίπτωση οποιασδήποτε απειλής. Σύμφωνα με τον Burke, οι διοικητές όλων των αμερικανικών αντιτορπιλικών έχουν αυτό το δικαίωμα.

Ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική Ρόμπερτ Μπερκ ,είπε ότι «οι επιθετικοί ελιγμοί της Ρωσίας, γύρω από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα τις τελευταίες εβδομάδες, φαίνεται, ότι θα προκαλέσουν απάντηση».

Μέρες πριν από την έναρξη της άσκησης Sea Breeze στις 28 Ιουνίου, ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν, σύμφωνα με τους δυτικούς αξιωματούχους, μη ασφαλείς πτήσεις γύρω από πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα.
 

Οι ρωσικές και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, συνέχισαν να επιχειρούν κοντά η μία στην άλλη στη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα τις επόμενες εβδομάδες.

«Όταν ένα πολεμικό αεροσκάφος, κάνει διέλευση πάνω από ένα αντιτορπιλικό σε υψόμετρο 100 ποδιών, ο στρατός μας αποφασίζει μόνος του εάν προετοιμάζεται για επίθεση ή όχι. Μπορεί να υποστηριχθεί, ότι μας προκαλούν να εξαπολύσουμε μια προληπτική επίθεση. Δεν πρόκειται να το κάνουμε χωρίς πραγματική πρόκληση, αλλά ταυτόχρονα δεν θα απαιτήσω από τους διοικητές μου να δεχθούν το πρώτο χτύπημα και να ρισκάρουν", αναφέρει ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην "Business Insider".

Μια τέτοια δήλωση της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης, προκαλεί πολύ σοβαρή ανησυχία, καθώς οι ενέργειες των ΗΠΑ αποτελούν πραγματικό κίνδυνο για τη Ρωσία. Παρ 'όλα αυτά, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το Πεντάγωνο, δεν είναι έτοιμο να κάνει τέτοια βήματα, καθώς αυτό θα οδηγήσει σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών, ακόμα κι αν ο ρωσικός στρατός όντως συμπεριφέρεται επιθετικά προς αμερικανικά πολεμικά πλοία.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Ρωσία, θέλουν να εμπλακούν σε ένοπλη σύγκρουση. Μια τέτοια δήλωση από την πλευρά του Αμερικανού Ναυάρχου, είναι κυρίως μια προσπάθεια εκφοβισμού της Ρωσίας, αφού είναι προφανές ότι ούτε η Ουάσινγκτον ούτε η Μόσχα δεν θα τολμήσουν να προβούν σε τέτοιες ενέργειες χωρίς πραγματική ανάγκη", σημειώνει ρώσος ειδικός αναλυτής στο Avia.pro.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad