Type Here to Get Search Results !

Σαν σήμερα, 3 Αυγούστου, ο Τζέσε Όουενς έτοιμος να γράψει την Ιστορία του


3 Αυγούστου 1936 και ο μαύρος δρομέας Τζέσε Όουενς γκρεμίζει την κοσμοθεωρία του Χίτλερ περί Αρίας φυλής. Νίκησε στα 100μ. αλλά δεν νίκησε τον ρατσισμό των συμπατριωτών του στις ΗΠΑ!

Ο απογευματινός ήλιος έλουζε με τις ακτίνες του τα γιγάντια λάβαρα με τις σβάστικες. Ο χώρος, η παρέλαση, το μεγαλείο του στράτου, όλα ήταν μία επίδειξη της αναγεννημένης Γερμανίας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Βερολίνου, το 1936, ήταν ευκαιρία προπαγάνδας για το Γ’ Ράιχ, ένας παιάνας για την ανωτερότητα και την αρρενωπότητα του τευτονικού πολιτισμού.

Το αποκορύφωμα θα ήταν ο αγώνας των 100 μέτρων και σαν σήμερα στις 5:45 το απόγευμα τον αγώνα δεν κέρδισε κάποιο ξανθό πρότυπο της μυθικής Αρίας φυλής του Χίτλερ, αλλά ένας 22χρονος Αφροαμερικανός. Ο Τζέσε Όουενς έκοψε το νήμα κάνοντας μάλιστα και παγκόσμιο ρεκόρ με 10,3 δευτερόλεπτα!

Ένα πλήγμα για τη ναζιστική κοσμοθεωρία και μάλιστα στην καρδιά του ναζιστικού καθεστώτος. Τα γεγονότα που ακολούθησαν έχουν περάσει στη σφαίρα του μύθου όπως και η νίκη του Όουενς. Λέγεται ότι ο Χίτλερ αγνόησε επιδεικτικά τον μαύρο αθλητή. Αν μη τι άλλο είναι γεγονός πως ο Χίτλερ σύμφωνα με τη μαρτυρία του ναζί αρχιτέκτονα Άλμπερ Σπέερ ήταν εξαιρετικά ενοχλημένος από τους θριάμβους που είχε επιτύχει ο εκπληκτικός μαύρος αμερικανός δρομέας. Ανασηκώνοντας τους ώμους του, ο Χίτλερ είχε πει: «Οι άνθρωποι των οποίων οι πρόγονοι προήλθαν από τη ζούγκλα, είναι πρωτόγονοι άρα η σωματική του δύναμη είναι μεγαλύτερη από εκείνη των πολιτισμένων λευκών και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποκλειστούν από μελλοντικούς αγώνες».

Ωστόσο, ο Όουενς επέμενε πως όταν διασταυρώθηκαν εκείνη την ημέρα στο στάδιο ο Χίτλερ τον χαιρέτησε με ένα νεύμα και εκείνος το ανταπέδωσε.


Ο Όουενς χαιρετάει στρατιωτικά από το κορυφαίο σκαλί του βάθρου των 100μ. στους Αγώνες του Βερολίνου/ copyright: AP PHOTOS

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες λοιπόν, που οργάνωσε ο Χίτλερ για να αποθεωθεί η ανώτερη φυλή του, το μεγαλύτερο αστέρι ήταν ένας μαύρος γεννημένος στην Αλαμπάμα που οι παππούδες του ήταν σκλάβοι.
Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να καταπιεί τέσσερις προσβολές: τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κέρδισε ο Όουενς στο τρέξιμο και στο άλμα εις μήκος. Όλος ο κόσμος γιόρτασε τις νίκες εκείνες της δημοκρατίας εναντίον του ρατσισμού. Όταν ο πρωταθλητής γύρισε στη χώρα του δεν τον συνεχάρη ο Πρόεδρος ούτε δέχτηκε πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο.

Ξαναγύρισε στη ζωή του: Έμπαινε στα λεωφορεία από την πίσω πόρτα, έτρωγε σε εστιατόρια για μαύρους, χρησιμοποιούσε τις τουαλέτες για μαύρους, έμεινε σε ξενοδοχεία για μαύρους.
Πριν από την έναρξη κάποιων αγώνων μπέιζμπολ, ο τέσσερις φορές χρυσός ολυμπιονίκης έτρεχε για να διασκεδάσει το κοινό παραβαίνοντας άλογα σκυλιά αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Αργότερα όταν πια τα πόδια του δεν του το επέτρεπαν, ο Τζέσε Όουενς άρχισε να δίνει διαλέξεις. Μιλούσε για τις αρετές της πατρίδας της θρησκείας και της οικογένειας…

Πηγή: Dan Snow- Σαν Σήμερα – Παγκόσμια Ιστορία, εκδόσεις Μεταίχμιο – Eduardo Galeano Καθρέφτες, εκδόσεις Πάπυρος.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

Below Post Ad